Csöpp és Potty blogja

Csöpp és Potty blogja, totyogósoknak és bilizést tanulóknak valamint szüleiknek

Csöpp és Potty honlapja

Friss topikok

2010.11.04. 10:36 csöpp és potty

Csöpp és Potty ma reggel a TV2 Mokka stúdiójában

A 8 órás híreket követően került adásba a beszélgetés, amelyben Csöpp és Potty volt a főszereplő. A téma az volt, hogy vajon két ilyen plüss valóban segít-e a kicsiknek a szobatisztaság elérésében, illetve jó játékok-e ezek. 

Pintácsi Viki 3 csemetéje egészen jól megfogalmazta azt, hogy mit is lehet elvárni ezektől a figuráktól. Míg a legnagyobb közölte, hogy SOHA nem játszana velük, a középső azt mondta, hogy nem tudja, a legkisebb a kamerák kereszttüzében dobálta Csöppöt, és nem foglalkozott vele, hogy mit mondanak a többiek...

Mi pedig azt mondtuk, hogy IGEN, sikerült az, amiért több mint egy évvel ezelőtt belevágtunk ebbe az egészbe:

 • Megnevettettünk egy csomó embert egy olyan országban, ahol sokan érzik kötelességüknek, hogy a frusztrációjukat kommentezésben éljék ki... De mi elértük azokat is, akik még tudnak egy jót nevetni!
 • Megcsináltunk egy olyan honlapot, amire rátalálnak azok is, akik szobatisztaságra akarják nevelni a gyereküket, és azok is, akik poénos ajándékot keresnek a barátjuknak.
 • Tapasztalatot szereztünk első kézből arról, hogy milyen is egy vírusmarketing kampány.
 • Kisvállalkozásként elértük, hogy bekerültünk az országos médiába, egy olyan idősávba, amiért sokan sokat fizetnének.
 • Bebizonyítottuk, hogy jól megcsinált marketinggel láthatóvá lehet válni a vevők számára. Bebizonyítottuk, hogy a jó marketing működik, és megcsináltuk azt, amiről mások csak elméleteket gyártanak.

 

Ezek vagyunk mi: www.sikermarketing.hu

Itt látható Csöpp és Potty első "szereplése" a médiában:

1 komment

Címkék: marketing reklám tv2 mokka vállalkozás csöpp potty


2010.05.05. 13:19 csöpp és potty

Utazó bili és egyben vécé gyerekeknek

Kisebb gyerekeknek is megfelelő alkalmatosság utazás idejére:

 

 

 

 

www.pottytrainingconcepts.com/Travel-Potty-Chair-CG.html 

Szólj hozzá!


2010.05.03. 13:04 csöpp és potty

Szobatisztaságra oktató készlet kislányoknak

Ebben a készletben minden benne van a bilitől a DVD-n át, a pisilés folyamatát bemutató babáig:

 

 

 

www.pottytrainingconcepts.com/Potty-Training-System-Patty.html 

Szólj hozzá!


2010.04.30. 13:00 csöpp és potty

Bepisilési balesetek esetére - ülésvédő autóba, babakocsiba

 

www.pottytrainingconcepts.com/Potty-Training-Aid-PP.html 

Szólj hozzá!


2010.04.25. 12:57 csöpp és potty

Disney Hercegnő trónszék - bili

A kis hercegnőknek már ilyen is kapható:

 

 

www.pottytrainingconcepts.com/Merchant2/merchant.mvc 

Szólj hozzá!

Címkék: disney bili


2010.04.21. 12:37 csöpp és potty

"Papa, pipilni kell!"

 

A dal a fantasztikus olasz gyerekdal verseny, a Zecchino D'Oro egyik versenydala volt.

Szólj hozzá!

Címkék: papa pipilni


2010.04.18. 12:31 csöpp és potty

Az anyukák hobbija: folttisztítás - pörköltfolt és alma

Abba az időszakba léptünk, amikor a gyermek már mindent eszik, és sokszor egyedül próbálkozik, így lecsöppennek a levesek, és a pörköltes kezével megfogja nemcsak a saját nadrágját, de az én pulóveremet is.  

Mindent kipróbáltunk már. Külön csodálatos folttisztítónk van a zsíros foltokra, másik csodálatos márka az egyéb foltokra, aszkorbinsav és citrom a gyümölcsfoltokra... Igazából két folt az, ami nagyjából kivehetetlen: a pörkölt és az alma.

Mostmár csak egy dolgot nem értek: minek vegyek mosóport, ha pont a foltokat hagyja érintetlenül????

Szólj hozzá!

Címkék: folttisztítás


2010.04.14. 13:15 csöpp és potty

Szobatisztaságra nevelés - nálunk

A helyzet az, hogy a szobatisztaságra nevelés első lehetőségét - miszerint a gyereket ültessük rá a bilire minden tisztába tevéskor - mi kényszerűségből kihagytuk. Ennek az az oka, hogy kislányunk, aki már 10 és fél hónaposan elindult, egy percig nem volt hajlandó a bilin ülve maradni. Ha viszont levettük a pelenkázóról, hogy a bilire ültessük, hosszas hajsza következett, ugyanis roppant mulatságosnak találta, hogy végre szabadon rohanhat, mi meg megyünk utána.

Aztán jött a következő lépés, amikor elmagyaráztuk neki, hogy mit is várunk tőle. Így legalábbis az esti fürdetés előtt már hosszabb ideig (akár 10 másodpercig is!) ül a bilin és velünk együtt nézi, belemegy-e valami a bilibe. 

Itt tartunk most. Az az érzésem, még azt nem tudja összekapcsolni, hogy amit érez, az hogy áll összefüggésben azzal, amit csinálnia kell.

Csöpp és Potty természetesen segít neki! 

Szólj hozzá!

Címkék: szobatisztaság szobatisztaságra nevelés


2010.04.14. 12:27 csöpp és potty

15 hónapos a létrán

 Egészen döbbenetes, hogy a kisded 15 hónaposan felmászik a háztartási létrára, szerencsére nem teljesen a tetejére, mert onnan igen nehéz lenne leszedni. Kapaszkodik, mászik felfelé, majd szépen elindul lefelé. Nem lehet elöl hagyni a létrát, el kell rejteni, mert azt persze nem nézi meg, hogy ki van-e nyitva, vagy csak úgy oda van támasztva a falhoz, és ha ráállna, azonnal ráborulna.

Nincs mit tenni, megtanítjuk neki, hogyan másszon fel és le, hogyan kapaszkodjon, ha nem vagyunk mellette... 

 

Szólj hozzá!

Címkék: mászás létra


2009.12.14. 15:46 csöpp és potty

Ókori görög bili!

A bilire szoktatás nem modern probléma. Az ókori görögök nem zenélő műanyag csodákkal, hanem agyagból készült trükkös szerkezettel próbálták megoldani a bilire szoktatást.

Íme az angol nyelvű cikkecske, ami ezt mutatja be:

theinput.net/2007/11/ancient-greek-potty-training.html

3 komment

Címkék: bilizés bilire szoktatás


2009.12.13. 15:36 csöpp és potty

Csöpp és Potty - mint vicces ajándék karácsonyra

Kedves vevőnket faggattuk, aki egy Potty kulcstartót vásárolt nálunk: kinek veszi? Kiderült, hogy Csöpp és Potty (vagyis Pee & Poo) már régóta a látókörében van, gyakorlatilag azóta, hogy megalkották őket, és most végre tudott vásárolni is, méghozzá a barátjának, poénból.

Hátha ezzel most ötletet adtunk másnak is...

2 komment

Címkék: karácsony poén ajándék


2009.11.19. 08:37 csöpp és potty

Miért nem ugyanaz a Kisvakond, mint 1974-ben?

A kisded imádja a mesekönyveket. Egyrészt vásároltunk is neki, másrészt elővettük a mi saját könyveinket (még az özönvíz előtti időkből). Ahogy nézegettük a könyveket, a képek mind beugrottak, hogy melyiket szerettük nézegetni, és olyan mélyen voltak beleivódva a legapróbb részletek is az agyunkba, hogy magunk is elcsodálkoztunk.

Aztán levontuk a tanulságot: ahogy mi emlékszünk ennyi év után a képekre, úgy a kisded is fog, és vizuális kultúrája nagyban fog függeni attól, hogy milyen könyveket adunk a kezébe. Úgyhogy kiadtuk a parancsot a magunk számára: csak nagyon igényesen megrajzolt, apró részletekig kidolgozott képeskönyvet fogunk venni.

Előkerült a régi Vakond nadrágja mesekönyv is. A kisded azzal kel, azzal fekszik, bármit megtesz egy jó vakondozás érdekében, és a könyvet nem lehet úgy eltenni, hogy ne balhézna miatta - pedig néha kell vacsorázni, fürdeni is...Bár elég korán megtanítottam lapozni, és anno még vastagabb lapokkal készítették a mesekönyveket, azért kezd látszani a 74-es kisvakondon a használat és a rajongás.:))) Gondoltam, utánanézek, lehet-e venni ugyanilyet vagy hasonlót. Nem lehet. Ugyanis a ma kiadott kisvakond könyvek kisvakondja már nem ugyanaz a vakond. A régi sokkal barátságosabb, szebben kidolgozott volt. Íme:

 Forrás: websztar.origo.hu

 

 

 

Forrás: saját fotó az 1974-es kiadásból

 

 

1 komment

Címkék: kisvakond mesekönyv vakond vizuális nevelés


2009.11.17. 10:04 csöpp és potty

Nekem sikerült a bilibe! - matricák

Bilire szoktatáshoz ajánlják a motivációs matricákat. Lehet venni már olyan speciális fajtát, amelynek felirata például: "Megcsináltam!". Íme:

 

www.tracytrends.com/potty-training-stickers.html

Szólj hozzá!

Címkék: motiváció matrica bilire szoktatás bilitréning


2009.11.16. 10:00 csöpp és potty

Új tápszer = hasmenés?

Pár napja a 3-as tápszert kezdtük adni a kisdednek. Döbbenettel tapasztaltuk, hogy a méregdrága bifiduszos tápszertől ha nem is lett neki tankönyvszerű hasmenése, de mégis csak többször látogatott meg bennünket Kaka Mátyás, mint annakelőtte. Konzultáltam egy másik kismamával, az ő kisfiának dettó ugyanez volt a problémája annak idején, ugyanettől a tápszertől. Miután az ebéd alig 3 órát tartózkodott a gyerekben, gondoltuk, hogy ennek fele se tréfa, hanyagoljuk. Áttértünk egy másikra, ami nem egy olyan "megbízható" márka, de összetételét tekintve majdnem ugyanaz, árban pedig megfelelőbb.

A gyerekeknek készülő termékek esetében az a szörnyű, hogy a szülő megpróbálja a legjobbat venni, ami ilyenkor általában - gondolja - a legdrágább is, és abszolút bizalmat szavaz az ismert márkáknak. Na és akkor most mivel teszek a legjobbat a gyerekemnek?

Kisdedet a tápszerkérdés ennyire nem izgatja. Tömi magába a sajtot, és hogy a sajt zsírosságát kissé oldja, néha benyom mellé egy fél pomelót is. Előző életében biztos kínai volt, hogy ilyen jól "ismeri"...

Szólj hozzá!

Címkék: sajt hasmenés tápszer pomeló


2009.11.11. 16:18 csöpp és potty

Kisded mindent egyszerre

Nem is értem, hogy hogy tud egy tökmag egyszerre mindent elkezdeni. 10 és fél hónaposan kapaszkodás nélkül elindult, ment pár lépést, és ezt azóta is gyakorolja. Aztán másnap elkezdett (volna) egyedül enni, szóval elkezdett próbálkozni a kanállal. (Ma megmutattam neki, hogy az etetőszék támlájára hová csúzlizta ki a zellerkrémlevest. Érdeklődött és csodálkozott.) Aztán még aznap este elkezdte a majomkodást, elefántfület csinált magának és közben danolászott. Szemmel láthatólag ez volt az első poénkodása.

Amíg a pocakban volt, nagyon drukkoltunk, hogy legyen majd humorérzéke. Nem is tudom, ez milyen dolog, mitől lesz vagy nem lesz valakinek humora. Persze mindenkinek más a vicces, és nyilvánvaló módon nekünk, szülőknek hasonló a humorunk. Kezdünk megnyugodni...

Szólj hozzá!

Címkék: humor evés járás kisded


2009.11.09. 11:37 csöpp és potty

Ha ügynökségi okostojás vagy, szóld le Csöpp és Potty kampányát!

Csöpp és Potty története nemcsak a bilizési problémákról szól a szülőknek, de fontos szereplő a webshop is, vagyis az üzleti vállalkozás. Nem titok, hogy akadnak, akik ilyen vagy olyan módon hangot adnak véleményüknek a neten, és ez nem mindig pozitív. Fontos azonban, hogy amellett, hogy mindenki döntse el maga, hogy tetszik-e neki Csöpp és Potty figurája, nem ártana tiszteletben tartani a dolog más szempontjait is. Konkrétan arra gondolok, hogy annak, akinek a gyereke nem küzdött bilizési gondokkal, nem ijedt meg a kakitól, pisitől, legyen már annyira intelligens, hogy legalább elgondolkodjon rajta, hogy talán más gyerekének vannak ilyen problémái, és bizony az a másik ember kétségbeesve próbál megoldást találni a kisgyerek gondjaira.

A lekezelő típusba tartozik Lusthie is, aki HisztiManó anyukájaként jól megmondta rólunk a véleményét Bili vagy budi? című tetszetős írásában a lusthie.blog.hu-n:

Na és ami totál kiütötte a biztosítékot: http://www.csoppespotty.hu/. Eszméletlen, mennyire pihentek az emberek. De most komolyan! Tényleg van olyan szülő, aki egy darab kakit vagy pisit vesz a gyerekének, hátha úgy könnyebben meg tudja tanítani az önállóságra? Még ha egy plüss dologról is van szó! És mi lesz ezután? Jön a plüss hányás, a plüss vértócsa, csakhogy szokja a gyerek?

Aztán egy kommentező is aládolgozott:

Ettől a két plüsstörténettől áll az összes gondosan növesztett szőrszál a hátamon..... Hát ez kész...
Azt kell mondjam, nekem egyik tökmag sem kapott frászt a bilitartalomtól. A szobatisztaságra meg a saját ritmusában szoktatásra esküszöm. Jobban tudja az a gyerek, mikor jó neki pelótalanul, mintsem hogy ezzel is külön generáljuk belé már pici korban a stresszt, meg mindent...

Nálunk amúgy bili-buli van, de a nagy tök már - ha kedve tartja - bizony felpattan minden segítség nélkül a nagy toalettre, és ügyintéz...

Mivel minden ponton, ahol Csöpp és Potty neve felbukkan, igyekszünk ott lenni és reagálni, én megtettem:

Háton szőr nyugodtan állhat, a gyerek bilire szoktatásával is lehet várni az érettségiig. Akinél nem probléma, mert zökkenőmentesen áll át a pelenkáról a vécére, annak bingó. De TÉNY, hogy vannak olyan gyerekek, akik sajnos megijednek a bilitartalomtól. Ajánlom szíves olvasásra Sigmund Freud műveit a témában!
A plüssöket pedig pontosan azok fogják megvenni, akiknek éppen ilyen kell. Akiket kiráz tőlük a hideg, azoknak semmiképp sem ajánljuk!

Elég régóta tevékenykedek marketingben, igyekszem mindig elkerülni, hogy bennfenntes szövegeket és rövidítéseket használjak, de helyettem megtette Lusthie:

Kedves Gerilla munkatárs! Több tisztelettel a TA felé, mert alacsony lesz a CT

Válaszoltam erre is:

Kedves Lusthie!

Köszönöm a megtisztelő felismerést, hogy gerillák vagyunk, igen, valóban, a nagy cégek árnyékában próbálunk tenni valamit, ami eléri az emberek ingerküszöbét. Csöpp és Potty elérte, még akkor is, ha akadnak olyanok, akiknek nem tetszik, és feláll a hátukon a szőr. De írnak róla.

Ami nálam kiverte a biztosítékot, az nem az, hogy nem tetszik a cucc - ez mindenkinek szíve joga, hogy venne-e ilyet vagy sem, mert én speciel más játékokat nem vennék meg, amiket más megvesz - hanem az, hogy mindenféle ismeret nélkül eldöntöttétek, hogy ez mekkora baromság, hogy a gyerek megijed a kakitól, azért, mert gondolom reprezentatív mintán 95%-os szignifikanciszinten megállapítottátok a saját gyereketek alapján, hogy ilyen pedig nincs is. DE VAN! És aki nem annyira szerencsés, mint ti (te és Matazeqi), az bizony mindent kipróbál - adott esetben minden bilitréning tippünket (www.csoppespotty.hu/bilitrening_tippek.php) - hogy megoldja a gyerek problémáját. Szóval terméket lehet szutykolni, bizonyos gyerekek lelki problémáit NEM!

Következő megjegyzésed, miszerint TA és CT. Nos, a GA szerint a CT a blogra egy hónap alatt mindösszesen 3 volt, 66%-os bounce rate-tel, de egyébként 7:43 volt az ATP. A honlapra nem volt CT, mivel nem linkelted, így csak directből lehetne kitalálni, hogy mennyi volt. De ha linkelted volna, akkor se sokat ért volna, mert a teljes blogod PR-je mindössze 2-es, és az bizony elég harmatos linkbuilding szempontból. De hajrá, lesz ez még jobb is!
Ja, és nem a TA miatt kommenteltem, hanem mert online RM-et csinálunk, és annak része ez is.

Most, hogy látszik, én is tudok marketinges rövidítésekkel dobálózni, gondolom eláshatjuk a csatabárdot, persze csak ha te is úgy gondolod. NEM kell Csöpp és Pottyot rendelned hozzá! Ha nem moderálod ki a kommentemet, és bent marad a bilitréning link, egy hónap múlva visszajövök és tájékoztatlak a CT-ről.:))

De Lusthie-ból újra előbújt a GYED-en lévő ügynökségi alkalmazott:

Igazán megtisztelő, hogy ennyit foglalkozol egy ilyen alacsonyan értékelt oldallal, de szeretnélek megkérni, hogy a nem releváns hozzászólásaiddal inkább máshol a célközönséged és kérlek, legközelebb keress professzionális ügynökséget a gerilla kampány lebonyolításához, mert ez így nagyon gáz. Privátban tudok is ajánlani egyet :)))
Csatabárd elásva.

Mindenkinek a maga szemétdombja a blogja, és azon azt és úgy kapirgál, ahogy akar. De részemről én nem igazán értem, hogy ha valaki a termékemet és a honlapomat pocskondiázza, és én ezt szóváteszem, akkor miért elvárható tőlem, hogy egyrészt még én kérjek bocsánatot, másrészt hogy utána is fogjam csak be a számat, ha pikírt megjegyzéseket küld felém a blog írója. Mert első körben az ötletet és a honlap tartalmát szólta le, második körben pedig személyeskedni próbált. Aztán harmadik körben is.

Két dolog látszik kristálytisztán ebből a kis esettanulmányból:

 1. A magyar bloggerek nincsenek felkészülve rá, hogy ha valakinek a vállalkozását, honlapját, akármijét leszólják, akkor az illető egyszer csak felbukkan, és szól, hogy ne tessenek a fejemre helyezni Pottyot. A kritika ezerrel megy, hű kobzosaik be is szállnak a pocskondiába, de kezelni már nem tudják a választ és a lepocskondiázott részéről jövő - szerintem jogos - indulatokat.
 2. Az ügynökségek alkalmazottai olyanok, amilyenek. Amíg egy adott ügynökségnél dolgoznak, más pénzét költik, tekintet nélkül arra, hogy amit csinálnak, az végül hoz-e bevételt az ügyfélnek. Őket csak az érdekli, hogy égnek emelt orral eljátszhassák a Nagy Kreatívot, aki minden KAMPÁNY tudora, és csakis az ő zsebükben van a bölcsek köve, ami a kreativitást és a jó reklámot illeti. Ez egy dolog, de a másik az, hogy ők, akiknek halvány ibolyájuk sincs arról, hogy mikrovállalkozásként hogyan is kell megélni a piacon, veszik maguknak a bátorságot, és gerillamarketing ügynökséget emlegetnek. Gyomorforgató, pökhendi és beképzelt hozzáállás. Kívánom nekik, hogy adja meg nekik a Jóisten mindig a jól fizetett alkalmazotti állást, ahol némi ánusz-ápolás árán (a főnök hátuljában) évekig játszhatják az okostojást. Azért is adja meg nekik, mert ilyen mértékű pökhendiséggel elég nehezen tudnának saját ügyfelet kezelni, üzletet szerezni és elégedett ügyfelet generálni. Nem Lusthie az egyetlen ebből a fajból, aki így viselkedett, és gondolom nem is utolsó.

Úgyhogy ügynökségiek kommentjeit és felajánlkozását csak akkor várom, ha rettenetes és értékes kreatív kampányukat hajlandóak szigorúan részesedési alapon megcsinálni!

3 komment


2009.11.06. 09:44 csöpp és potty

Bilizési gondok - anyukák írták - 3. rész

És végül a harmadik eset:

A szobatisztaság legriasztóbb kérdése az volt a számomra, hogyan fogunk tudni ezentúl egész nap csatangolni a városban? Hiszen a nyilvános illemhelyek rémisztően mocskosak. Elképzelni sem tudtam, hogyan ültethetném rá az ülőkére. De hogy két kézzel megtartsam a tízkilós apróságot? Végül az illatszerboltokban található papír vécéülőke volt a megoldás, ami mindent beterít. Erre már rá mertem ültetni. Utána alaposan kezet mostunk.

Ami ezt az esetet illeti, pelenkázókkal sincs túl jól ellátva mindennapi környezetünk. A hétvégén étteremben és egy bútorboltban voltunk, más kisgyerekes barátainkkal együtt. Így a "hol találunk pelenkázót?" kérdés nemcsak bennünket érintett. A bútorboltban ráadásul játékosztály és gyerekbútorok is voltak, szóval nem kizárt, hogy valaki oda is magával viszi a kisgyerekét. És NEM volt semmilyen lehetőség. Az autó hátsó ülésén, a hidegben kellett átpelenkázni a kisdedet.

Szólj hozzá!

Címkék: pelenkázás szobatisztaság bilizés


2009.11.05. 09:38 csöpp és potty

Bilizési gondok - anyukák írták - 2.rész

Az előző poszt folytatása, ezúttal egy másik eset:

A fiam képtelen volt türelmesen ülni a bilin. Ha megérezte, hogy kakilnia kell, körbe-körbe járkált a szobában, hogy így tarthassa vissza az ingert. Az eredmény szörnyű székrekedés lett. Meséltünk, könyvet nézegettünk, ígértünk csokit, autót, nyalókát - semmi nem használt. Végül egy ismerőstől kapott zseblámpa segített. Leült, és előrehajolva bevilágított a fenekéhez - így figyelte, hogyan bújik elő a kaki. Nem unatkozott, mert történtek a dolgok, és az előrehajolós póz a könnyebb kakilást is segítette.

Egy bilizős személyiségtípus...:))) Ahogy nézem, ő a Szemlélődő.:))) A típusok itt: www.csoppespotty.hu/vidam_bilizes.php

Szólj hozzá!

Címkék: bilizés kisfiúk kakilás


2009.11.04. 09:32 csöpp és potty

Bilizési gondok - anyukák írták - 1. rész

Egy babamagazinban, a Kismama 2008. júniusi számában olvastam a következőket:

Sokáig tartott, ameddig a nagylányom elfogadta, hogy muszáj kakilnia. Egyszerűen undorodott attól, hogy ez a büdös, barna dolog belőle jön ki. Megvettük az összes bilizős és kakilós könyvet. Értette már, hogy miért és hogyan folyik ez, de csak akkor volt hajlandó elfogadni, amikor egy nap kiböktem, hogy még a hercegnők is kakilnak és persze a kecskék is. Utóbbit meg is néztük az állatkerti simogatóban. Ezután ő is megbékélt a folyamattal.

Szóval igenis vannak gyerekek, akiknek nem annyi az egész, hogy ráülnek a bilire...

Szólj hozzá!

Címkék: kaki bilizés kislányok kakilás


2009.10.23. 15:59 csöpp és potty

Bilizési félelemérzet

A legtöbb blogon és fórumban, ahol szó esik Csöppről és Pottyról, a legnagyobb hülyeségnek azt titulálják a tájékozatlan, ámde hamar ítélkező bloggerek, hogy ilyen nem létezik, hogy a kisgyerek félne a bilizéstől, vagy pl. megijedne a kakitól.

Egyrészt személyes ismeretségi körünkben van ilyen - és nem zombiszülők gyereke, sőt, egészségesebben nevelték a gyereket, mint bárki mást.

Másrészt nézzük csak meg, hány helyen írnak róla:

Babaszoba: www.babaszoba.hu/csevego/temak/tema/245596

Óvónők: www.ovonok.hu/szobatisztasagra-szoktatas.html

Kismama: www.kismama.hu/kisgyerek/szekrekedes/2314/

Ezeket tessenek végigolvasni, mielőtt a kis Prüntyike nevelése során szerzett tapasztalatok alapján hülyeségnek tetszenek bélyegezni bármit és bárkit.

Szólj hozzá!

Címkék: félelem bilizés


2009.10.22. 15:46 csöpp és potty

Miért kell nézegetni a pelenka tartalmát?

Azok a felnőttek, akiknek nincs gyerekük, el sem tudják képzelni, mit tudnak foglalkozni a kakival a kisgyerekes szülők, és miért forog a világ a pelenka tartalma körül.

A válasz egyszerű: arról, hogy mi zajlik a baba emésztőrendszerében, mennyire fejlett már az emésztőrendszere, sehogy máshogy nem tudunk meggyőződni, csak úgy, ha jól megnézzük, mi van a pelusban. Néhány figyelmeztető jel:

 • Kisbabáknál zöld vagy zöldes színű széklet: azt mutatja, hogy az epefesték nem tudott lebomlani, gyorsan átfutott a picin a tej. A gyerekorvos szerint egyszer-egyszer előfordulhat.
 • Nyálka: legtöbbször azt mutatja, hogy valami irritálta a baba beleit. Ha fáj a pocak, és utána nyálkás a pelenkatartalom, akkor szegény babánk sajnos tényleg pocsékul érezhette magát.
 • Hasmenés: bizonyos ételektől, gyümölcsöktől különösen gyakran előfordulhat (pl. körte), ilyenkor akármilyen jó étvággyal is evett a gyerek, ritkábban és kevesebbet kapjon.
 • Emésztetlen darabok: akkor kell különösen figyelni, amikor 7-8 hónapos korban elkezd darabosabb ennivalót kapni a baba. Jelezni kell a gyerekorvosnak az épp aktuális helyzetet.

Egyébként megjegyzem, felnőtteknél is rengeteg információt ad a széklet állapota, de érdemben csak a kínai orvoslás foglalkozik vele.

Szólj hozzá!

Címkék: kaki pelenka


2009.10.12. 16:23 csöpp és potty

Webshop vagy webáruház? Induljunk kicsiből!

Részünkről mi a webshopra szavazunk. Ez itt Csöpp és Potty webboltja.

Mi a fő különbség a webshop és a webáruház között?

Pont az, ami a kisbolt és az áruház között. Vagyis a kisbolt:

 • Kevés fajta árut tart a polcain.
 • Barátibb hangulatú, közvetlenebb a kiszolgálás.
 • Az eladó arról a kevesebb árufajtáról sokkal több információt ad.

Éppen ezt tesszük mi a neten is. Minden olyan információt szeretnénk összegyűjteni a honlapon, ami a célcsoportunkat, a kisgyerekes szülőket érdekli a bilizéssel kapcsolatban.

A megrendelési oldalunk sem szokványos. Ami a leginkább nem szokványos, az az, hogy a lap alján van egy link a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapjára, ahol az internetes vásárlásokról olvashat a látogató - aki immáron reménybeli vásárlónk is. Mert hiszen minek is magyarázzuk el mi, hogy mire kell ügyelni fogyasztóként, amikor valaki már olyan jól leírta?:)))

Szólj hozzá!

Címkék: webshop fogyasztóvédelem webáruház webbolt


2009.10.08. 11:28 csöpp és potty

Bilire szoktatás - két elmélet ütközik

Kicsit még csiszolgatjuk Csöpp és Potty weboldalát, így még jobban utánaolvastam a biliztetési témának. (Meg hát arról nem is beszélve, hogy a 9 hónapos kisded is belekerült már abba a korba, amikor elvileg elkezdhetjük a bilizés tanulását.)

A helyzet az, hogy két nagy irányzat ütközik:

 1. Kezdjük el a szoktatást már 7-8 hónaposan, FELTÉVE, hogy a baba mindig ugyanabban az időben végzi a nagydolgát. A lényeg ilyenkor, hogy hozzászokjon a bilin való üldögéléshez. Később pedig lehet majd továbblépni.
 2. Hagyjuk rá a gyerekre, majd 3 éves korában - kicsivel előtte, mint hogy az óvodai szobatisztasági követelmény és határidő előttünk tornyosul - magától szobatiszta lesz.

Az első irányzat az, amit a jó öreg Dr. Spock is képvisel, bár már a Medicina Kiadó által megjelentetett 1970-es kiadású könyvben is megemlítik a szabadelvű irányzatot. A második elmélet hirdetői elsősorban az újabban kiadott könyvek szerzői.

Nem tudom nem figyelmen kívül hagyni azt a szintén újabbnak tekinthető gyereknevelési irányzatot, amely a gyereket valahol mélyen egy zavaró tényezőnek tekinti, így minél készebb szórakoztató és tanító eszközöket ad a kezébe. Például elektronikusan ringatott szék, beszélő "oktató" játékok, stb.

Örülök, hogy Csöpp és Potty figurája nem ilyen kész, kompakt játék. A neten akadnak fórumok, ahol a fórumozók kifejtik, hogy ők bizony nem adnának ilyen játékot a gyerek kezébe - mondjuk legtöbbjének még nincs is kinek a kezébe adnia. De akinek van, azok meg gond nélkül adják oda a kész koncepciójú Barbie-t...

Mindenki más, Csöpp és Potty is.:))

3 komment

Címkék: fórum játék barbie bilizés spock szoktatás bilire


2009.10.07. 10:04 csöpp és potty

Az alma csodája - segít a baba pocakján

Nincs annál pocsékabb érzés, mint amikor az ember látja a kisdeden, hogy rossz a pocakja, hasmenése van, vagy épp székrekedése. Mindkét esetre ajánlják az orvosok az almát, egészen piciknek pár mokkáskanál almalevet. (Ó, milyen gyorsan is fut az idő, szinte tegnap volt, amikor a kisdednek még mokkáskanállal adtuk az almalevet, most pedig már bedörgöl egy akkora almát főve, mint a feje.:))) Az almát egyébként néhány szem szegfűszeggel és egy kis darab egész fahéjjal szoktam főzni, minden egyéb ízesítés nélkül.)

Most olvasom, hogy a terhesség alatt fogyasztott alma a kutatások szerint segít abban, hogy megelőzzük a baba asztmáját. De amiről én írtam:

Rosttartalmának egyharmadát a pektin adja, mely javítja az anyagcserét, savtartalma pedig a bélmozgást serkentve kedvez az emésztési folyamatoknak. A székrekedés és hasmenés egyaránt orvosolható vele. Megköti a bélben a rákkeltő (carcinogén) anyagokat, így csökkenti a vastagbél daganatok kialakulásának kockázatát.

Fontos a koleszterin elleni harcban, és kiváló hatású cukorbetegség esetén is, mivel a vékonybél falát bevonva csökkenti a cukor felszívódását. A légutak tisztításával a gyulladás leküzdésében játszik szerepet.

Forrás: www.webbeteg.hu/index.php

Szólj hozzá!

Címkék: alma baba hasmenés székrekedés babapocak


2009.10.06. 09:55 csöpp és potty

Mikor kezdjem a bilire szoktatást? avagy lassan kinézzük a megfelelő bilit a dednek

A kisded elmúlt 9 hónapos, és lassan elmegyünk kiválasztani a számára a megfelelő bilit. Még nem döntöttünk, hogy egyszerű vagy bonyolultabb darabot választunk, de egy biztos: a választék óriási.

Találtam az interneten például egy izraeli gyártótól származó darabot. Íme:

A forrás szerint ez még egy prototípus, hiszen lehetetlenség, hogy a felső rész ne egyszerűen levehető lenne. (Hát, nekem úgy tűnik, levehető.) Kinézete szerint leginkább egy kis járműre emlékeztet.

Közlekedő (éjjeli) edény.

Szólj hozzá!

Címkék: bili