Csöpp és Potty blogja

Csöpp és Potty blogja, totyogósoknak és bilizést tanulóknak valamint szüleiknek

Csöpp és Potty honlapja

Friss topikok

2009.10.08. 11:28 csöpp és potty

Bilire szoktatás - két elmélet ütközik

Kicsit még csiszolgatjuk Csöpp és Potty weboldalát, így még jobban utánaolvastam a biliztetési témának. (Meg hát arról nem is beszélve, hogy a 9 hónapos kisded is belekerült már abba a korba, amikor elvileg elkezdhetjük a bilizés tanulását.)

A helyzet az, hogy két nagy irányzat ütközik:

  1. Kezdjük el a szoktatást már 7-8 hónaposan, FELTÉVE, hogy a baba mindig ugyanabban az időben végzi a nagydolgát. A lényeg ilyenkor, hogy hozzászokjon a bilin való üldögéléshez. Később pedig lehet majd továbblépni.
  2. Hagyjuk rá a gyerekre, majd 3 éves korában - kicsivel előtte, mint hogy az óvodai szobatisztasági követelmény és határidő előttünk tornyosul - magától szobatiszta lesz.

Az első irányzat az, amit a jó öreg Dr. Spock is képvisel, bár már a Medicina Kiadó által megjelentetett 1970-es kiadású könyvben is megemlítik a szabadelvű irányzatot. A második elmélet hirdetői elsősorban az újabban kiadott könyvek szerzői.

Nem tudom nem figyelmen kívül hagyni azt a szintén újabbnak tekinthető gyereknevelési irányzatot, amely a gyereket valahol mélyen egy zavaró tényezőnek tekinti, így minél készebb szórakoztató és tanító eszközöket ad a kezébe. Például elektronikusan ringatott szék, beszélő "oktató" játékok, stb.

Örülök, hogy Csöpp és Potty figurája nem ilyen kész, kompakt játék. A neten akadnak fórumok, ahol a fórumozók kifejtik, hogy ők bizony nem adnának ilyen játékot a gyerek kezébe - mondjuk legtöbbjének még nincs is kinek a kezébe adnia. De akinek van, azok meg gond nélkül adják oda a kész koncepciójú Barbie-t...

Mindenki más, Csöpp és Potty is.:))

3 komment

Címkék: fórum játék barbie bilizés spock szoktatás bilire


A bejegyzés trackback címe:

https://csoppespotty.blog.hu/api/trackback/id/tr311436065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ftk 2009.10.19. 09:40:32

...éééés van egy olyan trend is, amely szerint az egészen kis csecsemőnek is vannak szabályozási kezdeményezései, ezért érdemes akár pelenka nélkül gondozni. A magam részéről nem kommentálnám, de a teljes képhez hozzátartozik. Amúgy hogy halad a ded a témával?

csöpp és potty · http://csoppespotty.blog.hu 2009.10.19. 19:45:54

Nem fogod elhinni, de a bili, amit kinéztem, szerintem nagy.:))) Úgyhogy úgy kell elmennünk majd bilit venni, mint cipőt. Bele kell próbálni a dedet.:)))

ftk 2009.10.21. 10:56:45

Hm, és nincs olyan biliszűkítő, amit aztán át lehet tenni wc-re? Pedig millen praktikus lenne. Annyira az, hogy kizárt, hogy nem találta már ki valaki. Keress rá, hátha :)
süti beállítások módosítása